فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خصوصیات بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به ایدز و سل همزمان، بستری شده در بیمارستان مسیح دانشوری / پیام طبرسی* , سید مهدی میرسعیدی , مجید ولی الله پورامیری , سید داود منصوری , مهرداد بخشایش کرم , شاپور قاسم پور , لاله زرگری , پریسا فرنیا , فروزان محمدی , مهندس مهدی کاظم پور , آرش علایی , محمدرضا مسجدی , علی اکبر ولایتی
    صفحات 1-7
    مقدمه

    سل هنوز یکی از علل مهم ناخوشی و مرگ و میر در جهان است. بر اساس تخمین سازمان جهانی بهداشت در سال 2000، 3/8 میلیون مورد جدید سل رخ داده است که 9% کل آنها همراه با عفونت HIV بوده است. از طرفی عفونت HIV باعث افزایش قابل توجه سل در مناطق مختلف دنیا شده است. هدف از این م طالعه بررسی خصوصیات مختلف بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به سل و HIV است.

    روش کار

     این تحقیق در طی سا ل های 1381 تا 1382 در بیمارستان مسیح دانشوری انجام شد. پرسشنامه اختصاصی که شامل اطلاعات زمینه ای، بالینی و پاراکلینیک لازم می باشد تهیه گردید . اسمیر و کشت خلط از نظر باسیل سل جهت همه بیماران گرفته شد و در مواردی که کشت خلط مثبت بود آنتی بیوگرام انجام شده آزمایشات شمارش خون و سرعت رسوب گلبول های سرخ و فلوسیتومتری جهت همه بیماران انجام شد و رادیو گرافی بیماران توسط متخصص رادیولوژی تفسیر شد. اطلاعات وارد شده با SPSS (version 11) آنالیز شد.  

    نتایج

    15 بیمار وارد مطالعه شدند که 13 نفر (7/86%) مرد بودند. میانگین سن 78/5 ± 9/36 بود. اعتیاد تزریقی شایعترین راه انتقال بود. همه بیماران فرم ریوی سل داشتند. دو بیمار علاوه بر فرم ریوی آمپیم و پریکاردیت هم داشتند. 13 مورد (7/86%) اسمیر خلط مثبت داشتند. 80% بیماران عفونت همزمان HIV داشتند. میانگین CD4 ، 45/199 ± 15/239 بود. همه بیماران بجز یک مورد تظاهرات رادیولوژیک، آتیپیک داشتند . هپاتیت دارویی در 20% بیماران اتفاق افتاد و 5 نفر (3/33%) فوت کردند. شایعترین عفونت همراه فرصت طلب کاندیدیاز دهانی و خل ق ی بود.  

    نتیجه گیری

     عفونت همزمان سل و HIV با ناخوشی و مرگ و میر بالایی همراه است. سل بعنوان یک بیماری معرف ایدز شناخته می شود.

    کلیدواژگان: سل، HIV، بالینی، آزمایشگاهی، ایران
  • طاهره وحید، جعفر کفایی، علی کبیر، بابک یکتاپرست، سید موید علویان* صفحات 8-15
    مقدمه

    هپاتیت ب یکی از شایعترین عفونت های ویروسی در سراسر دنیا است. در ایران شیوع هپاتیت ب ، 5-07/1% ذکر شده است. برای داشتن یک استراتژی موثر جهت پیشگیری از ابتلا به هپاتیت ب ، دانستن راه های شایع انتقال در هر کشوری ضروری است. در این مطالعه با مقایسه مبتلایان به هپاتیت ب که در هنگام اهدای خ ون مشخص شده اند با اهدا کنندگان سالم، به بررسی عوامل خطر ابتلا به هپاتیت ب پرداخته شده است.

      روش کار:

     در این مطالعه 39598 اهداکننده خون در سازمان انتقال خون قزوین از نظر ابتلا به هپاتیت ویروسی ب مورد بررسی قرار گرفتند. در مورد 186 نفر از مبتلایان به هپاتیت ب و 186 نفر اهدا کننده سالم که به طور تصادفی انتخاب شدند، عوامل خطر بررسی شد. ابتلا به هپاتیت ب بر اساس نتیجه تست وجود HBsAg به روش ELISA مشخص می شد.  

    نتایج

    شیوع هپاتیت ب، 08/1% بود. آنالیز رگرسیونی نشان داد که تنها طول مدت ازدواج] (07/1-01/1)04/1 = OR و 01/0 = [P ، تماس با فرد مبتلا به یرقان] (93/104-32/5)62/23 = OR و 0001/0 [P< ، تماس جنسی به جز همسر] (77/85-28/1) 46/10 = OR و 03/0 = [P ، عفونت تناسلی] (13/14-04/2) 37/5 = OR و 0007/0 [P= و شغل های پرخطر] (1/4-2/1) 2/2 = OR و 01/0 = [P متغیرهایی مستقل برای پیش بینی ابتلا به هپاتیت ب در این افراد است.  

    نتیجه گیری: 

    در این منطقه شیوع هپاتیت، مانند بعضی نقاط دیگر ایران، در حداقل خود قرار دارد. شیوع هپاتیت ب در ایران نسبت به دهه های قبل در حال کاهش است. انتقال افقی هپاتیت ب در این نقطه از ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است. برنامه غربالگری، آموزش و واکسیناسیون، بخصوص در گروه های پرخطر از نظر این مطالعه، جهت جلوگیری از ابتلای موارد جدید کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: هپاتیت ب، شیوع، عامل خطر
  • محمد فلاح*، علی اکبر مشتاقی صفحات 16-21
    مقدمه

    ژیاردیازیس از شایع ترین عفونت های انگلی رود ه ای در کشورهای درحال توسعه مانند ایران است. درمان ژیاردیازیس با مترونیدازول معمولا به مدت 10-7 روز و روزانه سه نوبت صورت می گیرد. این رژیم طولانی است و کامل کردن دوره درمان اغلب کمتر اتفاق می افتد. همچنین 20-5% مقاومت دارویی نیز به آن گزارش شده است. این دارو دارای عوارض جانبی قابل توجهی است. یافتن داروهای م و ثر در دوره های درمانی کوتاه و ترجیحا تک دوزی در درمان ژیاردیازیس می تواند موفقیت را افزون ترکند. برای این منظور تینیدازول تک دوزی با مترونیدازول با دوز استاندارد مورد مقایسه قرار گرفته است.  

    روش کار

    106 کودک (69 پسر و 37 دختر) مبتلا به ژیاردیازیس که با آزمایش مدفوع آلودگی آنها به ژیاردیا ت ا یید شده بود بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. از این عده ، 42 نفر داروی تینیدازول به میزان50 میلی گرم بر کیلوگرم ، حداکثر 2 گرم در یک نوبت دریافت نمودند و به 64 نفر مترونیدازول به مقدار 15 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه سه نوبت و برای 7 روز تجویز شد. در هر گروه یک هفته پس از خاتمه درمان، سه نوبت آزمایش مدفوع انجام شد و اگر در هر سه نوبت انگل ژیاردیا در مدفوع مشاهده نمی شد بعنوان درمان شده تلقی و داروی مربوطه م و ثر ارزیابی شد. عوارض احتمالی داروها در طول درمان نیز ثبت گردید.  

    نتایج

    میانگین سن کودکان 2 /10 سال ومیانگین وزن آنها 25 کیلوگرم بود. میزان تاثیر تینیدازول در حذف انگل ژیاردیا 1/88% (37 از 42نفر) و میزان ت ا ثیر مترونیدازول 2/67% (43 از 64 نفر) و تفاوت ت ا ثیر دو دارو بر روی ژیاردیا معنی دار بود (P<0.01). میزان ت ا ثیر دو دارو در گروه های مختلف سنی تفاوت معنی دار نداشت . همچنین ت ا ثیر دو دارو برحسب وزن بیماران و طول مدت علای م نیز با همدیگر تفاوت معنی دار نداشت. از نظر عوارض، در دو نفر از افراد تحت درمان با مترونیدازول سردرد و شکم درد مشاهده شد و معدودی نیز احساس طعم فلز در دهان داشتند. در گروه تحت درمان با تینیدازول در سه نفر علای م تهوع، سرگیجه و سردرد مشاهده شد که یکنفر به دلیل شدت علای م از نظر پیگیری تاثیر درمان حاضر به همکاری نشد.

      نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد تینیدازول با دوز واحد تاثیر بیشتری از مترونیدازول با دوز طولانی مدت بر روی ژیاردیا دارد. عوارض جانبی دو دارو مختصر و تا حدودی قابل اغماض می باشد.

    کلیدواژگان: ژیاردیازیس، تینیدازول، کارآزمایی بالینی
  • منصوره تقاء*، فاطمه دهقان زاده، هاجر تندگویان صفحات 22-28
    مقدمه

    در میان سکته های مغزی، خونریزی های مغزی از نظر شیوع پس از سکته های ایسکمیک قرار می گیرند ولی مرگ و میر بیشتری نسبت به آنها در مرحله حاد بیماری دارند. هدف این مطالعه بررسی موارد مرگ و علل موثر بر آن در بیماران مبتلا به خونریزی اولیه مغز بود.  

    روش کار:

     این مطالعه، یک مطالعه مقطعی است که در طی 3 سال بر روی 121 بیمار با خونریزی اولیه مغز ICH)) انجام شده است.  

    نتایج

    در این بررسی 65% بیماران در سنین 60 تا 80 سال بودند و3/68 % آنها، سابقه فشار خون داشتند، شایعترین محل های خونریزی هسته های قاعده ای و نیمکره های مغزی بودند. میزان مرگ و میر بیمارستانی 1/47 % بود و بیشترین موارد در 2 روز اول بستری اتفاق افتاده بود. همچنین از 28 بیماری که در آنها عمل جراحی انجام شده بود، 22 نفر (78 %) فوت نمودند و در گروهی که فقط درمان طبی گرفتند، 1/38 % موارد فوت شدند. بیشتر موارد جراحی در بیماران بدحال انجام شده بود . همچنین شرایط جراحی از قبیل فرد جراح در همه یکسان نبود.  

    نتیجه گیری: 

    بیشترین موارد مرگ ومیر در دو هفته اول و بخصوص در 2 روز اول اتفاق افتاد و عواملی که در آنالیز تک متغیره به عنوان عامل م و ثر بر پیش آگهی شناخته شدند، شامل سطح هوشیاری، حجم هماتوم، وجود خونریزی داخل بطنی، هیدروسفالی، و شیفت عناصر خط وسط بودند. در این مطالعه، سن، جنس، سابقه فشار خون، متوسط فشار خون حین بستری، دیابت، مصرف سیگار به عنوان عوامل پیش آگهی کننده مرگ و میر شناخته نشدند. در ارتباط با نقش جراحی در خونریزی های اولیه مغزی مطالعات اختصاصی با شرایط مشابه در بیماران کمک کننده خواهند بود.

    کلیدواژگان: خونریزی اولیه مغز، مرگ و میر در خونریزی مغ ز، خونریزی مغزی و فشار خون، پیش آگهی خونریزی اولیه مغزی
  • محمدحسین نیکنام*، مزدک گنجعلیخانی حاکمی، احمدرضا جمشیدی، فریده خسروی، عارف امیرخانی، مهرناز نارویی نژاد، بهروز نیک بین صفحات 29-34
    مقدمه

    آنتی ژن های لکوسیتی انسان 1 (HLA) به دلیل وجود ارتباط بین برخی آلل های HLA با بیماری‎های مختلف، در ارزیابی استعداد ابتلا به بیماری‎ها و کمک به تشخیص آنها اهمیت دارند. بر اساس بسیاری از تحقیقات انجام شده در سراسر دنیا، قویترین این ارتباطات بین آنتی ژن HLA-B27 و اسپوندیلوآرتروپاتی‎ها، بخصوص اسپوندیلیت آنکیلوزانت (جمود التهابی مهره های کمری ستون فقرات)، وجود دارد. هدف از این تحقیق، بررسی فراوانی آنتی ژن HLA-B27 در مبتلایان به اسپوندیلیت آنکیلوزانت در ایران و یافتن ریسک نسبی و مطلق ابتلا به این بیماری در افراد دارای آنتی ژن HLA-B27 می‎باشد.  

    روش کار: 

    بر پایه بررسی‎های انجام شده در نقاط مختلف جهان و نیز اخیرا توسط همین گروه در ایران، معتبر‎ترین روش در تشخیص آلل HLA-B27 روش PCR می‎باشد. جمعیت تحت مطالعه شامل 36 بیمار مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزانت و 30 داوطلب سالم بود. برای انجام آزمایش تشخیص HLA-B27 از روش PCR اختصاصی آلل (با استفاده از پرایمرهای مکمل توالی‎های اختصاصی در اگزون 3 ژن HLA-B27) استفاده شد. تخمین ریسک نسبی (RR) و ریسک مطلق (AR) ابتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزانت در حضور HLA-B27 با محاسبات زیر بدست آمد:   &   خطای استاندارد نسبت برای ت ع میم نتایج این مطالعه به جامعه به این صورت محاسبه گردید:    

    نتایج

    از یافته های این مطالعه مشخص شد که بر اساس روش PCR 4/69% از بیماران تحت مطالعه دارای آنتی ژن HLA-B27 بوده‎اند و نیز مشخص گردید که ریسک نسبی ابتلا به اسپوندیلیت آنکلیوزانت در افراد HLA-B27 مثبت 65 بار بیشتر از افراد فاقد این آنتی‎ژن است.  

    نتیجه گیری:

     تفاوت های بین نتایج حاصل از مطالعات مختلف انجام شده در سراسر دنیا و بر روی نژادهای متفاوت به چشم می خورد که ممکن است به عوامل متعددی، از جمله توزیع جغرافیایی متفاوت میکروب ها و یا زیر گروه های HLA-B27 بستگی داشته باشند.

    کلیدواژگان: اسپوندیلیت آنکیلوزانت، HLA-B27، PCR
  • احمد قره باغیان*، مهنوش مهران، غریب کریمی صفحات 35-42
    مقدمه

     در گذشته عمده مسوولیت سازمان‌های انتقال خون و بانک خون بیمارستان‌ها، تهیه خون و فرآورده‌های خونی به مقدار کافی جهت رفع نیاز بیماران بود. از سال 1985 و با شناخت ویروس HIV و مشاهده انتقال آن از طریق خون، علم انتقال خون به یک رشته تخصصی به‌نام طب انتقال خون تبدیل شد. هدف اصلی کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی، بررسی چگونگی کاربرد خون و فرآورده‌های آن و اقدام در جهت مصرف بهینه آن است. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان آگاهی مدیران بیمارستان‌ها از نقش و نوع فعالیت کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی است

      روش‌ کار‌:

     مطالعه انجام شده توصیفی و جامعه مورد بررسی مدیران بیمارستان‌های تحت مطالعه بود. در این تحقیق ابتدا پرسشنامه‌ای توسط صاحب نظران سازمان با مشاوره آماری که مشتمل بر 23 سوال در ارتباط با آگاهی از نقش کمیته‌های انتفال خون بیمارستانی است تهیه و به مراکز انتفال خون فرستاده شد و سپس از طریق آنها در اختیار بیمارستان‌ها قرار گرفت. از مجموع 282 پرسشنامه ارسالی 262 پرسشنامه مربوط به 25 استان جمع‌آوری گردید که با نرم افزار SPSS10 و آماره کای دو مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

     از 262 بیمارستان پاسخگو به پرسشنامه، 4/89% از مدیران دارای مدرک کارشناسی و بالاتر بودند. 6/2% دارای مدرک دیپلم و بالاتر، و 6/7% وضعیت تحصیلی مشخصی را ذکر نکرده بودند. 8/82% از مرا کز درمانی دارای کمیته انتقال خون بیمارستانی و 2/17% از بیمارستان‌ها فاقد کمیته انتقال خون بیمارستانی بودند و متاسفانه 7/63% از مدیران هیچ برنامه آموزشی مدونی در زمینه طب انتقال خون در برنامه آموزشی بیمارستان خود نداشتند. جالب توجه آن که 30% از مدیران بر این عقیده‌اند که اگر کسی دارای رفتارهای پرخطر باشد، جهت پی‌بردن به نتایج شاخص‌های عوامل عفونی مثل ایدز و هپاتیت می‌تواند به عنوان اهداکننده به مراکز انتقال خون مراجعه کند.

      بحث :

     با توجه به نتایج به‌دست آمده، سازمان انتقال خون با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی لازم است با به‌کارگیری روش‌های کاربردی و آموزشی، ضرورت وجود کمیته‌های انتقال خون را به مدیران بیمارستان‌ها شناسانده تا با همکاری آنان و متخصصین نسبت به نقش موثر کمیته‌های انتقال خون اقدام نمایند. از طرفی دیگر با توجه به اهمیت حفظ و ارتقای سلامتی خون و فرآورده‌های خونی تهیه شده در مراکز انتقال خون کشور، نیاز است تا نسبت به پیشبرد بهتر برنامه‌های آموزشی در سطح دانشگاه های علوم پزشکی، جهت آشنایی همکاران متخصص و پزشک و پیراپزشک شاغل در این مراکز با طب انتقال خون اقدام گردد.

    کلیدواژگان: مراکز درمانی، کمیته های انتقال خون بیمارستانی، ایمنی خون
  • علیرضا مصداقی نیا، محمد مسافری*، مسعود یونسیان، سیمین ناصری، امیرحسین محوی صفحات 43-51
    مقدمه

    مصرف آب آلوده به آرسنیک می تواند باعث بروز انواع عوارض سوء بهداشتی در انسانها شود. بر این اساس تعیین مقدار آرسنیک منابع آب شرب پیش از اجرای هرگونه برنامه آبرسانی، در حین آبرسانی و نیز برای تعیین کارآ ی ی روش های حذف، لازم و ضروری می نماید. این مطالعه با هدف اندازه گیری و تعیین مقدار آرسنیک در منابع آب شرب تعدادی از روستاهای شهرستان بیجار استان کردستان انجام شد .

      روش کار :

     در این راس تا صحت و دق ت دو روش ص حرای ی (Ez Arsenic Test Kit) و آزمایش گاه ی Silver diethyldithiocarbamate spectrometric method (SDDC) تعیین غلظت آرسنیک در آب مورد بررسی قرار گرفت. صحت و دقت هر دو روش با استفاده از آنالیز نمونه های سنتتیک آب مقطر حاوی غلظت های مشخص آرسنیک در آزمایشگاه تعیین شد و سپس 44 روستا بصورت صحرایی پایش شده و آب روستاهای آلوده با SDDC آنالیز گردید.  

    نتایج

    یافته های نتایج مطالعه نشان داد که هر دو روش صحرای ی و آزمایشگاهی بررسی شده در این تحقیق به شرط رعایت اصول دقیق آنالیز، از دقت و صحت بالایی در تعیین غلظت آرسنیک در آب برخوردار است. البته برای کیت لازم است حجم نمونه مورد آزمایش ml 6/9 باشد. پایش صحرای ی روستاها نشان داد که با در نظر گرفتن استاندارد آب آشامیدنی ایران برای آرسنیک (µg/L 50)، آب شرب 5 روستای پایش شده متجاوز از حد استاندا ر د ملی است. حداکثر غلظت آرسنیک در روستای گوندک به میزان µg/L 5/422 (بیش از 8 برابر حد استاندارد ملی و 42 برابر حد رهنمودی سازمان جهانی بهداشت) مشاهده گردید.  

    نتیجه گیری:

     با توجه به گستردگی منابع آب و ملحوظ نمودن هزینه ها، کیت Ez Arsenic Test می تواند در پایش های گسترده صحرایی مورد استفاده قرار بگیرد. روش SDDC نیز جهت ارزیابی های دقیق تر به لحاظ مزایای روش از جمله گونه شناسی و عدم نیاز به تجهیزات پیشرفته قابل در آزمایشگاه های مرجع قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: آرسنیک، آب آشامیدنی، کیت سنجش آرسنیک، SDDC، بیجار
  • علیرضا ابراهیم زاده*، محمدرضا نیکروش، فاطمه کبری گنجی، علیرضا فاضل صفحات 52-59
    مقدمه

    آنژیوژنز حاصل واکنش های متقابل (Interactions) متعدد سلولی است که از آنجمله می توان به میانکنش های سلولی مربوط به قندهای انتهایی گلیکوکانژوگیت ها اشاره نمود. لذا در این پژوهش بر آن شدیم تا با استفاده از لکتین ها نحوه توزیع گلیکوکانژوگیت ها و تغییرات قندهای انتهایی آنها را در روند آنژیوژنز سیستم پورت هیپوتالاموسی - هیپوفیزی بررسی نماییم.

      روش کار:

     برای این منظور تعداد 70 جنین رت نژاد N-mary از روز دهم تا روز بیستم مورد استفاده قرار گرفتند. پس از اینکه نمونه ها در ف رمالین فیکس گردیده و پاساژ بافتی آنها به انجام رسید ، در پارافین قالب گیری شدند و برش های 5 میکرونی بصورت سریال از آنها تهیه گردید . در ادامه با بکارگیری لکتین های SBA, VVA و WFA که با HRP نشان دار شده بودند و به ترتیب برای قندهای انتهایی α , β -D-GaINAc و D-GaINAc اختصاصی هستند به مطالعه قندهای انتهایی و تغییرات آنها مبادرت گردید. شدت رنگ آمیزی مقاطع میکروسکوپی برای هر لکتین ، در روزهای مختلف جنینی به روش Gong و همکاران به صورت مجزا رتبه بندی و توسط آزمون آماری غیرپارامتری کروسکال - والیس با یکدیگر مقایسه گردیدند.  

    نتایج

    نتایج حاصل از این ارزیابی ها مشخص نمود که لکتین VVA از روز سیزدهم جنینی با تعدادی از سلول های اطراف لوب قدامی هیپوفیز واکنش نشان داده و تا روز چهاردهم بر شدت این واکنش ها افزوده شد . در حالیکه در روز پانزدهم به شکل معنی داری ازشدت واکنش کاسته شد (05/0 <P). واکنش به لکتین SBA نیز از روز چهاردهم بطور عمده در سلول های اطراف بن بست راتکه شروع شد و تا روز هیجدهم با همان شدت ادامه یافت و سپس محو گردید. ادامه بررسی ها نشان داد که واکنش به لکتین WFA نیز از روز سیزدهم شروع شده و در روزهای چهاردهم و پانزدهم به شکل معنی داری شدت یافت (05/0 <P) . اما در روزهای شانزدهم و هفدهم به تدریج ازشدت واکنش کاسته شد ، بگونه ای که پس از آن اثری از واکنش نسبت به آن مشاهده نگردید.

      نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه لکتین های مورد استفاده در این مطالعه واکنش های متفاوتی را با سلول های اطراف بن بست راتکه نشان می دهند و نیز با توجه به پیدایش و تغییر قندهای انتهایی α , β -D-GaINAc, Gal و D-GaINAc با الگوی زمانی و مکانی مشخص شاید بتوان گفت که قندهای انتهایی احتمالا در میان کنش های سلولی وتمایزات بافتی از جمله آنژیوژنز نیز می توانند ایفای نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: سیستم پورت هیپوتالاموسی - هیپوفیزی، آنژیوژنز، گلیکوکانژوگیت، لکتین، رت
|
  • P. Tabarsi *, M.Mirsaeidi, M.Amiri, D.Mansouri, M.Bakhshayesh Karam, S.Ghasempour, L.Zargari, P.Farnia, F. Mohammadi, M. Kazempour, A.Aelai, MR.Masjedi, AA.Velayati Pages 1-7
    Introduction

    TB is a major cause of morbidity and mortality around the world. Due to WHO report, 8.3 million new cases of TB had occurred in 2000 which 9% of them had TB/HIV co-infection.  

    Material and method

    In this study we prospectively evaluated TB/HIV patients between 2001– 2003 in a referral center in Iran. Sputum smear and culture was conducted for all patients. In the case of positive culture antibiogram was performed. All blood samples were studied using flowcytometry. We analyzed clinical and laboratory data by SPSS for windows(version 11).  

    Results

    Fifteen patients included in this study. Thirteen (86.7%) were male. Mean age was 36.9 ± 5.87. Intravenous addiction was the most common route of transmission (86.7%). Eighty percent of patients had history of prison. All patients had pulmonary TB. Two patients had also empyema and pericarditis. Thirteen (86.7%) were smear positive. Eighty percent had HCV co-infection. Mean CD4 count was 229.15 ± 199.45. All patients except one had atypical radiological presentation. Drug induced hepatitis occurred in 20% of patients and 5(33.3%) died. Approximately 78.6% of patients had CD4 count below 350.  

    Conclusion

    HIV patients had higher rate of mortality and drug induced hepatitis. TB may be AIDS- defining illness in Iran.

    Keywords: TB, HIV, clinical, laboratory, Iran
  • T. Vahid, J.Kafaee, A.Kabir, B.Yektaparast, SM.Alavian * Pages 8-15
    Introduction

    Hepatitis B is one of the most common viral infections worldwide. The prevalence of hepatitis B is 1.07-5% in Iran. It is necessary to know the common routes of transmission of hepatitis for prevention of the disease. In this study, we evaluate the risk factors of hepatitis B by comparing hepatitis B patients with healthy blood donors.  

    Methods

    We assessed 39598 volunteer blood donors referred to Ghazvin Blood Transfusion Organization for hepatitis B. Risk factors were obtained from 186 patients and 186 healthy donors who were randomly selected. Hepatitis B was diagnosed according to positive result of HBsAg test (ELISA method).  

    Results

    Prevalence of HBV was 1.08%. Logistic regression analysis showed that only duration of marriage [P=0.01, OR=1.04(1.01-1.07)], contact with an icteric person [P<.0001, OR=23.62(5.32-104.93)], sexual contact with people other than their spouses [P=.03, OR=10.46(1.28-85.77)], genital infection [P=0007, OR=5.37(2.04-14.13)] and high risk jobs [P=.01, OR=2.2(1.2-4.1)] are independent risk factors for prediction of hepatitis B infection.  

    Conclusion

    Ghazvin is one of the low prevalent regions for hepatitis B in Iran. Prevalence of hepatitis B is decreasing in Iran in the last decades. Horizontal mode is more important than vertical transmission in this region of Iran. Screening programs, education and vaccination, specifically in these high risk groups is essential for prevention of new cases.

    Keywords: HBV, prevalence, risk factor
  • M. Fallah *, AA.Moshtaghi Pages 16-21
    Introduction

    Giardia intestinalis is the most common intestinal protozoa in developing countries, including Iran. Treatment of infection by metronidazole has some difficulties because of long course of therapy (7-10 days) and various side effects. The objective of this study was to determine the efficacy and side effects of tinidazole compared with metronidazole in the treatment of G. intestinalis infection in children.  

    Methods

    In a randomized controlled clinical trial , 106 subjects ( 69 males, 37 females) with Giardia intestinalis infection were treated with tinidazole or metronidazole. Tinidazole 50 mg/kg single dose and metronidazole 15 mg/kg three times a day for 7 days were given orally to children. Parasitological cure was documented when there was 3 times negative stool examination for G. intestinalis at 1-2 weeks after therapy.  

    Results

    Thirty seven of 42 individuals (88.1%) treated with tinidazole and 43 of 64 children (67.2%) treated with metronidazole had parasitological cure. Cure rate between two groups was significantly different (P<0.01). No major side effects were observed except two cases in metronidazole group who had mild headache and abdominal pain for two days and some had metal taste and three cases in tinidazole group had nausea, dizziness and headache.  

    Conclusion

    We conclude, tinidazole has a higher efficacy than metronidazole in the treatment of G. intestinalis infection and also has a few side effects. Because of single dose administration, short course of therapy and good compliance of patients, this preparation is preferred to metronidazole in the treatment of Giardia intestinalis infection.

    Keywords: Giardiasis, tinidazole, clinical trial
  • M. Togha *, F.Dehghanizadeh, H.Tondguian Pages 22-28
    Introduction

    Primary intracerebral hemorrhage (ICH) is less frequent than ischemic stroke, but with higher mortality rate in its acute phase. The aim of current study was to determine the mortality rate and to evaluate the influence of different factors on the mortality of patients with primary intracerebral hematoma.

    Methods

    This cross-sectional study performed on 121 patients admitted to Sina Hospital, because of primary ICH during 3 years, from 1999 through 2002.  

    Results

    According to the study, 65% of patients were between 60-80 years of age and 68.3% of them had history of hypertension. The morality rate was 47.1%, most of them happened during the two first days of the event. Evacuation of hematoma was done for 28 patients, with mortality rate of 78% in comparison to 38.1% in those who received medical therapy. However, most of operation were performed on more severe ICH and all of operated patients did not have the same condition according to the operation set up.  

    Conclusion

    According to the study, low Level of consciousness, large volume of hematoma, extension of hematoma to ventricles, brain midline shift and hydrocephalus led to poor outcome. Age, sex, history of hypertension, diabetes mellitus, cigarette smoking and mean arterial pressure on admission had not significant effect on patients’ outcome. It seems that larger or case – control studies are necessary to declare the independent prognostic factors and benefit of surgery in ICH .

    Keywords: Intra cranial hemorrhage, prognostic factors, primary intracerebral hemorrhage, outcome
  • MH. Nicknam *, M.Ganjalikhani Hakemi, AR.Jamshidi, F.Khosravi, A.Amirkhani, M. Narouinejad, B.Nikbin Moghadam Pages 29-34
    Introduction

    Human leukocyte antigens (HLA), because of associations between some HLA alleles and various disorders, are important in assessment of susceptibility to diseases. There are many studies showing that the most solid of such associations is between HLA-B27 and spondyloarthropathies particularly ankylosing spondylitis. The purpose of this study was to assess the association between HLA-B27 and ankylosing spondylitis in Iran, and finding the relative and absolute risk of ankylosing spondylitis with respect t HLA-B27 as well.  

    Methods

    Based on the studies done by others and recently by our group, the most valid technique in determining of HLA-B27 is polymerase chain reaction (PCR). The population under the study included 36 patients with ankylosing spondylitis and 30 of healthy volunteers. Allele specific PCR (using of complementary primers for specific sequences in exon-3 of HLA-B27 gene) used in PCR method. Estimations of relative and absolute risks of ankylosing spondylitis in presence of HLA-B27 antigen and also standard error of ratio for generalizing the result of present study to society were calculated.  

    Results

    Finally, it was revealed that based on PCR method, 69.4% of patients under the study were HLA-B27 positive and relative risk of affecting by ankylosing spondylitis in HLA-B27 positives was 65 times morethan others.  

    Conclusion

    There are some differences among the results of such studies done in different races around the world. These differences may be due to many factors including variable geographical distribution of microbes or HLA-B27 subtypes.

    Keywords: Ankylosing spondylitis, HLA-B27, PCR
  • A. Gharehbaghian *, M.Mehran, G.Karimi Pages 35-42
    Introduction

     In the past, the main responsibility of blood transfusion services and hospital blood banks was to prepare blood and blood components sufficient to meet the needs of patients. Since 1985 by the discovery of HIV and the confirmation of its transmission through blood, the science of blood transfusion has changed into a specialized field called as “transfusion medicine”. The main goal of hospital transfusion committees is to review the use of blood and blood components and take measures to improve their appropriate use. The main aim of the present study is to consider the awareness of hospital managers about the role and quality of hospital transfusion committees and their activities.

    Methods

     The study was descriptive and the population under study comprise of hospital managers. In this study first a questionaire was prepared by Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO) experts given statistical consultation it included 23 questions addressing the awareness about the role of hospital blood transfusion committees. The questions were then sent to blood centers, through which hospitals would find access to. Out of 282 forwarded questionaires, 262 questions pertinent to 25 provinces were collected and analysed by SPSS version 10 using chi-square statistical method.

    Results

     Out of 262 hospital managers filling out the questionnaire, 89.4 percent had bachelor or upper degrees, 2.6 percent had diploma or higher certificates, and 7.6 percent did not specify their academic status. 82.8 percent of the hospitals in this study had transfusion committee on the other hand ,17.2 percent did not have any hospital transfusion committee and unfortunately 63.7 percent of the hospital managers did not have any formulated educational programs regarding the field of transfusion medicine in the educational curriculum of their hospitals. It is worth mentioning that 30 percent of the hospital managers held the belief that a person with high-risk behaviors could refer to blood centers as a blood donor and find out the results of the tests indicating whether he/she has developed infection markers such as AIDS or hepatitis.

    Discussion

     Based on the obtained results, IBTO in cooperation with Ministry of Health and Medical Education should indicat the necessity of the establishment of hospital transfusion committees. This could be done by implementing practical and educational methods through the cooperation of hospital managers and the relevant experts consequently the due attention would be cast upon the effective role of these committees. On the other hand, considering the significance of ensuring and promoting the safety of blood and blood components prepared in blood centers throughout the country, it is imperative to take measures to improve the relevant educational programs in medical universities so as to familiarize specialists, physicians, and paramedics with “transfusion medicine”.

    Keywords: Clinics, hospital transfusion committees, blood safety
  • AR. Mesdaghinia, M.Mosaferi *, M.Yunesian, S.Nasseri, AH.Mahvi Pages 43-51
    Introduction

    Consumption of water contaminated with arsenic can cause different adverse health effects in humans. Therefore measurement of arsenic concentration in drinking water resources is necessary before implementation of any water supply projects and during operation and also for determination of any treatment processes efficiency.In this research we aimed to determine arsenic content of drinking water resources of some villages in Bijar city of Kurdistan province.  

    Methods

    For this purpose accuracy and precision of two field (Ez arsenic test kit) and laboratory silver diethyldithiocarbamate spectrophotometric method (SDDC) for measurement of arsenic in water was studied. Accuracy and precision of both methods was determined through analysis of synthetic distilled water containing specific concentration of arsenic. Then 44 villages was monitored and samples of polluted water was analyzed using SDDC.  

    Results

    The results showed that both studied (field and laboratory) methods have high precision and accuracy for measurement of arsenic in drinking water. In the case of kit it is necessary to use 9.6 ml as sample volume. The field monitoring of 44 villages of Bijar showed that drinking water of 5 villages has high level of arsenic considering national drinking water standard for arsenic (50µg/L). The highest level of arsenic was observed in Gavandak equal to 422.5µg/L (8 times of national standard and 42 times of WHO guideline).  

    Conclusion

    Considering the widespread location of water sources in our country, it is recommended that Ez arsenic test kit could be used in the wide range of field monitoring activities. For accurate evaluations, SDDC method is preferred at reference laboratories considering advantages of mthod e.g speciation definition and independency to advanced instruments.

    Keywords: Arsenic, drinking water, Ez arsenic test kit, SDDC, Bijar
  • AR. Ebrahimzadeh *, MR.Nikravesh, FK.Ganji, AR.Fazel Pages 52-59
    Introduction

    Angiogenesis is controlled by series of cellular interactions which are mediated by cell surface glycoconjugates terminal sugars. The aim of this study was to investigate the distribution and changes of the cell surface terminal sugars during hypothalamo– pituitary portal (HPP) system angiogenesis in rat embryos.  

    Methods

    In this study, 70 N-mary rat fetuses (10-20 gestational days) were used by lectin histochemichal technique as a tool to study distribution of the glycoconjugates and their changes during HPP system angiogenesis. All paraffin sections were incubated with different HRP- lectins from Vicica villosa (VVA), Glycine max (SBA) and Wistaria floribunda (WFA) specific for terminal sugars D-Gal, α, ß-D-GalNAc and D- GalNAc of complex glycoconjugates, respectively. On the basis of staining intensity, the sections were graded and nonparametric statistical test was used to compare differences between samples.  

    Results

    The results demonstrated that some cells around Rathke’s pouch reacted with VVA from day 13 and increased to day 14 and then decreased afterward, significantly (P<0.05). Some cells around Rathke’s pouch reacted with SBA from day 14 to day 18 and then decreased afterward (P<0.05). Many cells around Rathke’s pouch reacted with WFA from day 13 and increased on days day 14 and day 15 (P<0.05), then decreased with developmental advancement.  

    Conclusion

    Our findings indicated that the distribution and changes of glycoconjugates with terminal sugars D-Gal, α, ß-D-GalNAc and D- GalNAc were regulated spatiotemporally and might play critical role (s) in cell interactions and tissue differentiations such as angiogenesis during embryonic development.

    Keywords: Hypothalamo – hypophyseal portal system, glycoconjugates, lectin, rat